Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα ομαδικό blog, όπου είχα πρωτοδημοσιεύσει τις συνταγές που αντέγραψα εδώ τον Νοέμβριο του 2008 και όπου έκτοτε αναδημοσιεύω τις περισσότερες από τις συνταγές. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα σχόλια σε κάποια συνταγή, πηγαίνετε στο παραπάνω blog και ψάξτε την.

13 Ιαν 2009

σαλάτα λάχανο με fish sauce


Σε σχόλιο της σε παλιότερη συνταγή μου η Juanita έδωσε τη διεύθυνση ενός ασιατικού "super market". Το έψαξα και ... τα ΄χασα! Η οδός Κορινθίας στους Αμπελοκήπους (βρίσκεται μεταξύ Αγίας Τριάδας και Αλεξάνδρας και μάλλον πιο κοντά στην Αλεξάνδρας) είναι γεμάτη μπακαλικάκια με προϊόντα της άπω Ανατολής!

Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί τους σε όλα απ΄αυτά, μια και προφανώς οι πελάτες τους είναι σχεδόν αποκλειστικά συμπατριώτες τους (σ΄αυτό που αναφέρει η Juanita υπάρχει μια ελληνίδα). Στο Carrefour βρήκα επίσης κάποια απωανατολίτικα (τυποποιημένα) προϊόντα.

Αφού λοιπόν μπορείτε να βρείτε (τουλάχιστον μερικοί από σας) κάποια απαιτούμενα υλικά, θα σας δώσω κι άλλες εξαιρετικές απωανατολίτικες ή εμπνευσμένες από την απωανατολίτικη κουζίνα συνταγές για τους fans της συγκεκριμένης κουζίνας αλλά και για τους τολμηρούς που θέλουν να πειραματιστούν.

Μια κλασική ταϊλανδέζικη σαλάτα παρασκευάζεται από ένα είδος μεγάλης, σκληρής και άγουρης papaya (όχι της γνωστής μας γλυκιάς ώριμης, που τρώγεται σα φρούτο - νομίζω μάλιστα ότι δεν είναι καν το ίδιο είδος) τριμμένης και χτυπημένης σε γουδί με διάφορα άλλα υλικά, περισσότερο ή λιγότερο έξωτικά. Παρακολούθησα την παρασκευή της, τη δοκίμασα και μου άρεσε (όπως σχεδόν όλα τα πιάτα αυτής της εξαιρετικής κουζίνας).

Δοκίμασα να βάλω κάποια από τα υλικά αυτής της σαλάτας σε dressing για λάχανο. Το αποτέλεσμα : μια ευχάριστη έκπληξη (και όχι μόνο για fans της fish sauce). Έκτοτε τρώμε συχνότερα αυτή την εκδοχή της λαχανοσαλάτας και αραιότερα τη γνωστή.

Για να τη φτιάξουμε χρειαζόμαστε :

  • λάχανο σε πολύ λεπτές λωρίδες (περίπου μισό κιλό) *
  • πιπεριά κόκκινη σε πολύ λεπτές λωρίδες (για γαρνιτούρα ή περισσότερη)
  • 3 Κ (κουταλιές) φιστίκια αράπικα ψημένα

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 3 καυτερές πιπερίτσες (χωρίς τα σπόρια)

  • 3 Κ fishsauce

  • 3 Κ ζάχαρη

  • 4 Κ χυμό lime (εναλλακτικά λεμονιού)
Ναι, δεν το ξέχασα! Όχι λάδι!


Χτυπάμε ελαφρά στο cutter τα φιστίκια να σπάσουν (μη γίνουν σκόνη!) και τα ρίχνουμε στο λάχανο.

Χτυπάμε καλά στο cutter τα 5 τελευταία υλικά και περιχύνουμε τη σαλάτα. Τρίβουμε λίγο να μαλακώσει το λάχανο. Προσθέτουμε την πιπεριά (αν έχουμε αρκετή, ανακατεύουμε, αλλιώς την αφήνουμε σαν γαρνιτούρα). Έτοιμη.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε και καρότο τριμμένο (την προτιμώ χωρίς).

* Έχετε δοκιμάσει να κόψετε λάχανο με το εργαλείο για καθάρισμα πατάτας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: